Actualitat

Divendres, 30 abril 2021

Cultura autoritza la reforma de la plaça Major d’Almassora

Ca la Vila acollirà el dijous la presentació del projecte valorat en 450.000 euros

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha anunciat que l'Ajuntament ha rebut la resolució del cap del Servei Territorial de Cultura que autoritza l'execució de la segona fase de la remodelació de la Vila amb un pressupost de 450.000 euros. Es tracta de les obres que afecten la plaça Major i els carrers transversals entre Sant Joaquim i Sant Vicent i que per formar part d'un entorn Bé d'Interés Cultural (BIC) ha de comptar amb el vistiplau de la Conselleria de Cultura abans d'executar-se les obres.

Una vegada aconseguit el permís per a la intervenció, el departament d'Urbanisme ha programat per a dijous que ve 6 a les 19 hores en l'edifici de Ca la Vila la presentació del projecte al veïnat. La pròpia alcaldessa, al costat de la regidora de Territori, Carmina Martinavarro, i els tècnics del departament, detallarà als propietaris l'abast de la intervenció. Atés que l'aforament de la sala és de 30 persones per seguretat enfront de la pandèmia, l'organització es compromet a repetir la reunió en finalitzar si algun assistent queda fora de la primera convocatòria.

L'autorització de la Conselleria de Cultura permet a l'Ajuntament iniciar l'expedient per a la contractació de les obres amb el seguiment arqueològic oportú per tractar-se d'un espai protegit. No en va, la conversió en zona de vianants de la zona posarà en valor la plaça i, sobretot, un element catalogat com són els arcs medievals dels porxos existents en la façana est.

El consistori vol mostrar al veïnat com serà la transformació a través d'aquesta segona fase, seguint la línia de les obres ja executades al carrer Sant Joaquim i la plaça de l'Església, per a conferir un aspecte d'homogeneïtzació al barri. Els tècnics recolliran els suggeriments ciutadans per a una actuació que tornarà a comptar amb el finançament de la Unió Europea a través dels fons FEDER i l'Ajuntament d'Almassora al 50%.

La conversió en zona de vianants dels vials afectats suposarà l'eliminació de barreres arquitectòniques que ara impedeixen el passe a persones amb discapacitat a causa de vorades sense transició i voreres que en alguns trams no superen el mig metre d'amplària. Després de les obres, tant els carrers com la plaça quedaran a un mateix nivell amb paviment com l'utilitzat en la primera fase de la reforma.

L'Ajuntament aprofitarà la intervenció per a disposar canalitzacions subterrànies i arquetes per a la xarxa elèctrica, modificar la senyalització viària i crear una xarxa de drenatge d'aigües pluvials en tot l'entorn. També està prevista la canalització entubada que permeta ser cablejada per les companyies de telefonia a mesura que ho demanden els usuaris sense necessitat d'obrir noves rases en els vials remodelats i, al temps, amb arquetes en cada encreuament de carrers per a eliminar els encreuaments aeris actuals.