Actualitat

Dimecres, 13 novembre 2019

El Consell reserva 363.000 euros per a derribar el Grup B en 2020

El vicepresident i conseller de Vivenda confirma el projecte en Les Corts

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, va comparéixer ahir en la Comissió d'Obres Públiques, Infraestructures i Transports de les Corts Valencianes per a confirmar la reserva de 363.000 euros per a derrocar el Grup B en 2020.

Martínez Dalmau ha expressat la seua satisfacció "per la solució a un problema que s'ha perpetuat en el temps durant quatre legislatures. Així li ho he traslladat també a l'alcaldessa, Merche Galí, conscient de la preocupació que ha generat entre el veïnat. Per fi l'edifici serà enderrocat l'any vinent".

El vicepresident s'ha referit als antecedents del cas i a la problemàtica social generada en barri. L'Institut Valencià de l'Habitatge va construir en 1986 94 habitatges de promoció pública destinades a famílies amb escassos recursos. En 1998 es van enderrocar tres blocs de cases quedant en peus un de 38 habitatges en el número 167 de l'esmentada avinguda.

A l'octubre de 2015 es va signar un acord entre el Ministeri de Foment, la Generalitat i l'Ajuntament d'Almassora, a fi d'incloure l'edifici en una Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU), dins del Pla Estatal de Foment del Lloguer d'Habitatges, Rehabilitació Edificadora i la Renovació Urbana 2013-2016.

El pla preveia la rehabilitació de les 38 habitatges, així com les obres de reurbanització, amb una inversió global d'1.7 milions d'euros, dels quals, el Ministeri de Foment es va comprometre a aportar 458.000 euros i la Generalitat 1.2 milions d'euros, més del 73% del total.

En 2016 la Generalitat, a través de l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat (ara Evha) va mantindre diverses reunions amb col·lectius veïnals d'Almassora i representants municipals per a intentar trobar una solució d'acord amb les diferents posicions que es plantejaven.

Les divergències en aqueix moment no van permetre que es dugueren a terme les actuacions contemplades en la ARRU. Segons ha subratllat Martínez Dalmau, "era de vital importància aconseguir un consens ampli per a trobar la millor alternativa de forma participada, involucrant tots els posicionaments possibles. Tenint en compte que el veïnat es va mostrar absolutament contrari en la construcció de nous habitatges i va demanar, reiteradament, la demolició de l'edifici".

El Ple de l'Ajuntament d'Almassora, en la sessió del 17 d'octubre de 2016, va acordar instar a la Generalitat perquè deixara sense efecte l'acord del 28 d'octubre de 2015. Mentrestant, des de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA) s'han anat dut a terme diverses actuacions per a garantir la seguretat de l'immoble, que patia una forta deterioració i es trobava ja buit d'inquilines.

Les actuacions desenvolupades per l'entitat es van centrar en la neteja de zones comunes i retirada d'enderrocs i retirada dels revestiments ceràmics així com els elements de la façana i cobertes que podien posar en perill la integritat física de les persones que s'acostaven a l'edifici.

Martínez Dalmau ha confirmat que els Pressupostos la Generalitat per al pròxim inclouen una partida de 363.000 euros que aniran destinats a derruir l'edifici. "Hui per fi podem assegurar que en 2020 serà l'any en què es pose fi a aquesta problemàtica", ha conclòs Martínez Dalmau.