Actualitat

Compra pública innovadora

«Projecte cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020»
*

L'Ajuntament d'Almassora lidera les subvencions de l’Agència Valenciana de la Innovació a la província de Castelló amb 161.477,90 euros que apareixen recollits en la resolució de 27 de juliol de la Generalitat Valenciana. Es tracta d'un programa d'impuls a la compra pública innovadora i dirigit a l'enfortiment del sistema valencià d'innovació per a millorar el teixit productiu entre 2021 i 2023.

En el cas d'Almassora, la despesa subvencionable és del 100% i es divideix entre l'exercici actual (75.919,70 euros) i 2022 (85.558,20 euros), triplicant així les ajudes rebudes per altres municipis castellonencs. Aquesta aportació autonòmica permetrà al consistori activar enguany un projecte pilot de compra pública d'innovació per a millorar serveis públics, reduir costos, millorar la seua competitivitat i incentivar a les empreses del seu entorn.

La iniciativa part de la Intervenció municipal, autora de l'estudi remés a l’Agència Valenciana de la Innovació l'hivern passat amb la finalitat d'aconseguir la subvenció concedida per la Generalitat. L'Ajuntament pretén impulsar així la demanda de licitacions de productes i serveis relacionats amb la innovació a través d'aquest projecte pluriennal que arrancarà amb la creació d'un grup de treball. Serà l'encarregat d'integrar el procediment de contractació en els mecanismes habituals de l'Ajuntament d'Almassora i generar una estructura que facilite la detecció d'idees o necessitats d'innovació dins de l'organització.

Entre els objectius específics d'aquest treball figura involucrar, en la mesura que siga possible, a empresaris locals i altres entitats regionals i programar formació a mesura per al propi consistori, empreses, clústers i altres agents socials. En aquest sentit, està previst un mapa de demanda que puga donar lloc a licitacions de compra pública precomercial, compra pública de tecnologia innovadora o a la creació d'una associació per a la innovació.

Sinergies amb l'empresa

Tot això portarà a desenvolupar un canal de comunicació amb la indústria local per a facilitar la participació de les empreses, jornades d'informació, tallers de formació i enquestes per a promoure la dinamització entre el sector privat i l'Ajuntament d'Almassora. El consistori es compromet a elaborar un mapa de finançament que identifique els agents i operadors, així com les línies de finançament més destacades en matèria d'I+D+i.

Tal com indica la Intervenció en la seua memòria justificativa, l'administració local utilitzarà des d'enguany la compra pública d'innovació en la millora de serveis públics, a promoure la innovació de les empreses a l'ésser el propi Ajuntament demandant de productes i serveis, a millorar la competitivitat i la sostenibilitat regional i a impulsar la consolidació i internacionalització de la innovació.

Estudi sector industrial Almassora