Actualitat

Compra pública innovadora

«Projecte cofinançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020»

L'Ajuntament d'Almassora lidera les subvencions de l’Agència Valenciana de la Innovació a la província de Castelló amb 161.477,90 euros que apareixen recollits en la resolució de 27 de juliol de la Generalitat Valenciana. Es tracta d'un programa d'impuls a la compra pública innovadora i dirigit a l'enfortiment del sistema valencià d'innovació per a millorar el teixit productiu entre 2021 i 2023.

En el cas d'Almassora, la despesa subvencionable és del 100% i es divideix entre l'exercici actual (75.919,70 euros) i 2022 (85.558,20 euros), triplicant així les ajudes rebudes per altres municipis castellonencs. Aquesta aportació autonòmica permetrà al consistori activar enguany un projecte pilot de compra pública d'innovació per a millorar serveis públics, reduir costos, millorar la seua competitivitat i incentivar a les empreses del seu entorn.

La iniciativa part de la Intervenció municipal, autora de l'estudi remés a l’Agència Valenciana de la Innovació l'hivern passat amb la finalitat d'aconseguir la subvenció concedida per la Generalitat. L'Ajuntament pretén impulsar així la demanda de licitacions de productes i serveis relacionats amb la innovació a través d'aquest projecte pluriennal que arrancarà amb la creació d'un grup de treball. Serà l'encarregat d'integrar el procediment de contractació en els mecanismes habituals de l'Ajuntament d'Almassora i generar una estructura que facilite la detecció d'idees o necessitats d'innovació dins de l'organització.

Entre els objectius específics d'aquest treball figura involucrar, en la mesura que siga possible, a empresaris locals i altres entitats regionals i programar formació a mesura per al propi consistori, empreses, clústers i altres agents socials. En aquest sentit, està previst un mapa de demanda que puga donar lloc a licitacions de compra pública precomercial, compra pública de tecnologia innovadora o a la creació d'una associació per a la innovació.

Sinergies amb l'empresa

Tot això portarà a desenvolupar un canal de comunicació amb la indústria local per a facilitar la participació de les empreses, jornades d'informació, tallers de formació i enquestes per a promoure la dinamització entre el sector privat i l'Ajuntament d'Almassora. El consistori es compromet a elaborar un mapa de finançament que identifique els agents i operadors, així com les línies de finançament més destacades en matèria d'I+D+i.

Tal com indica la Intervenció en la seua memòria justificativa, l'administració local utilitzarà des d'enguany la compra pública d'innovació en la millora de serveis públics, a promoure la innovació de les empreses a l'ésser el propi Ajuntament demandant de productes i serveis, a millorar la competitivitat i la sostenibilitat regional i a impulsar la consolidació i internacionalització de la innovació.

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, ha felicitat el departament d'Intervenció per impulsar un programa “que confirma que el nostre Ajuntament porta molts anys en un procés de modernització, és pioner en la digitalització d'expedients, treballa per impregnar la cultura digital administrativa en tots els àmbits i ara fa un pas més amb aquest programa inèdit en la nostra localitat, que serà un referent provincial”

Estudi sector industrial Almassora