Actualitat

Dimarts, 29 gener 2019

Almassora busca frenar l'accés de menors a les apostes

Objectiu: previndre la ludopatia i l'abandonament escolar davant la preocupació familiar

L'Ajuntament d'Almassora estudia una modificació de l'ordenança municipal que regula les màquines d'apostes en locals aliens a l'activitat de jocs d'atzar per a evitar l'accés de menors a aquest oci impropi per a la seua edat. Al temps, la localitat busca alternatives per a impedir l'obertura de negocis específics d'apostes en els voltants dels centres educatius, si bé la Llei del Joc actual dificulta una regulació més estricta, objectiu que debatran Les Corts aquesta setmana.

“L'ús cada vegada major de les màquines d'apostes entre els menors ens ha portat a plantejar-nos la manera de limitar i evitar aquesta utilització indeguda, estudiant mesures per a impedir l'accés sobretot quan es troben en locals que no són específics per a la instal·lació de les màquines d'apostes, com poden ser bars o cafeteries”, ha indicat la primera edil, Merche Galí.

Un canvi en l'ordenança enduriria el control per a noves llicències atés que modificar les que ja estan concedides amb efecte retroactiu no és possible. D'aquesta manera hi hauria un control més exhaustiu de les màquines, com el que ja funciona en les expenedores de tabac que s'activen per control remot.

Es tracta de regular l'accés a les escurabutxaques i unes altres d'apostes en locals menys controlats per llei que els negocis exclusius d'atzar. En aquests últims, l'entrada de menors d'edat és responsabilitat dels propietaris dels locals, que també compten amb mesures per a impedir l'entrada a persones malaltes de ludopatia, igual que ocorre en els casinos.

No obstant això, altres negocis més comuns com els bars i restaurants tenen un control més lax de les màquines d'apostes “mentre creix la preocupació dels pares i els centres educatius per un model de consum d'oci per al qual no estan preparats els menors a la seua edat i que pot tindre conseqüències nefastes per al seu desenvolupament personal, la seua trajectòria acadèmica i l'economia de tota la família”, segons ha incidit l'alcaldessa.

La primera edil s'ha referit també als jocs d'apostes 'on-line', “que també ha crescut exponencialment, però ací el control entre menors només pot recaure en el seu entorn adult”. D'igual forma ha criticat les dificultats legals per a establir un perímetre de distància de les cases d'apostes respecte dels centres educatius, “que seria una eina més per a allunyar als joves d'aquest consum d'oci”.