Actualitat

Dilluns, 25 maig 2020

Almassora contracta a un catedràtic de la UPV per a avaluar les vies de protecció de la platja

Serra Peris aportarà l’informe per a defensar la platja davant altres administracions

L'Ajuntament d'Almassora ha encarregat al catedràtic de la Universitat Politècnica de València José Cristóbal Serra Peris l'estudi d'anàlisi de la dinàmica i processos litorals de la platja d'Almassora, així com una proposta d'alternatives per a la seua protecció i regeneració. El pressupost de l'informe ascendeix a 3.500 euros més IVA que costejarà l'administració local.

Així ho ha traslladat la regidora de Territori, Carmina Martinavarro, a l'associació de veïns Platja d'Almassora, agrupació que va recomanar la contractació del professor Serra, expert del Laboratorio de Puertos y Costas, de l’Instituto de Transporte y Territorio. “Es tracta d'una problemàtica molt específica i necessitem a un expert altament qualificat en aquest àmbit perquè ens aporte l'informe definitiu amb el qual defensar els interessos de la nostra platja davant totes les administracions”, segons Martinavarro.

Serra estudiarà l'evolució de la costa en el front litoral, condicionada per la disminució de les aportacions sòlides, el desenvolupament de les infraestructures portuàries, les obres de defensa i regeneració de la costa, el desenvolupament urbanístic i el canvi climàtic i la sobreelevació del nivell mitjà de la mar.

De fet, en la seua proposta ja assenyala que “moltes actuacions s'han realitzat en el front d'Almassora des de la dècada dels anys 40 del segle passat fins pràcticament l'actualitat, sent, a vegades, el laboratori d'assaig d'actuacions noves i hem de donar pas a plantejar actuacions que donen sostenibilitat al capdavant d'Almassora”. Durant aquest procés, el consistori també sol·licitarà la implicació del veïnat per a la labor de documentació.

En l'anàlisi d'actuacions, l'informe plantejarà possibles alternatives per a la regeneració de la platja, considerant la sostenibilitat del medi, i un estudi de solucions que prioritzarà aquelles que estime més eficaces. Així ho ha transmés l'edil a la plataforma veïnal que va suggerir la contractació de l'expert i que ha renunciat en part a la subvenció municipal corresponent a l'exercici en curs. La resta d'agrupacions veïnals també coneix ja aquesta contractació que suposarà l'obertura d'un procés participatiu mentre dure l'elaboració de l'anàlisi.

“La defensa de la platja d'Almassora és responsabilitat de tots i, malgrat les dificultats i obstacles que trobem pel camí, necessitem d'un informe rigorós i ben fonamentat per a fer-nos escoltar davant totes les administracions i posar així fi a la regressió i les inundacions que patim històricament”, segons la responsable de Territori.