Actualitat

Dilluns, 21 novembre 2022

Almassora instal.larà les plaques solars de la seua primera comunitat energètica per més de 61.000 euros

Consistori i empresa pacten el muntatge dels panells abans de 2023

L'Ajuntament d'Almassora ha tancat la instal·lació de les plaques solars de la seua primera comunitat energètica en el consistori per més de 61.000 euros. L'empresa adjudicatària, Sapiens Energía Coop., té un mes per a dur a terme l'obra d'implantació de l'espai solar fotovoltaic en la coberta de l'edifici consistorial. L'actuació està cofinançada amb 28.398,92 euros procedents del programa de Comunitats Energètiques emmarcat en la línia d'ajudes de la Generalitat.

D'aquesta manera, a causa de la concessió de la subvenció per part de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), el consistori executarà el contracte abans d'acabar l'any per a imputar aquesta instal·lació amb càrrec al pressupost de 2022. Així mateix, Almassora serà un dels primers municipis de la província que implanta la fórmula de la comunitat energètica amb l'objectiu de beneficiar al veïnat i reduir la factura de la llum en les màximes llars possibles, més si cap amb la situació econòmica actual.

L'Ajuntament ha organitzat ja tres reunions informatives amb el veïnat interessat a participar en la primera comunitat energètica d'Almassora. Cal destacar que el Ministeri de Transició Ecològica va augmentar el radi per a l'autoconsum compartit fins a un quilòmetre, a diferència dels 500 metres que va marcar inicialment. Ara mateix, l'empresa gestora, al costat del consistori, està en procés de recepció de candidatures del veïnat per a seleccionar una junta directiva triada pels socis de la comunitat energètica.

Després de la presentació al veïnat a la Casa de la Cultura del projecte actual, l'equip de govern valora l'opció d'ampliar la instal·lació de plaques fotovoltaiques a altres edificis municipals que puguen albergar aquests panells i ampliar així la comunitat energètica a un major nombre de llars, empreses o xicotets comerços locals. Per a això, el consistori necessita que el pla nacional ‘Más seguridad energética’ ho permeta.

Finalment, l'Ajuntament d'Almassora entén que amb la creació d'aquesta comunitat energètica, a més de reduir la despesa energètica a les famílies, disminuiran les emissions de CO2 locals i el municipi contribuirà a la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, l'alcaldessa, Merche Galí, i el regidor, Javier Mollá, protagonistes en les exposicions als ciutadans, han defensat la intenció de l'equip de govern per a aportar eines sostenibles als habitants d'Almassora.

La mesura se suma a la recent instal·lació d'enllumenat led a la platja d'Almassora i a la incorporació dels primers tres punts de càrrega de patinets elèctrics en el Centre Empresarial La Plana, la nova central de Policia Local i el Centre de la Raqueta. Les persones interessades han de descarregar-se l'APP Solum en els seus mòbils i seguir les instruccions d'ús. Es tracta d'una mesura encaminada a fomentar la mobilitat sostenible a la ciutat.