Actualitat

Dijous, 24 novembre 2022

Almassora licita el projecte de recuperació de Santa Quitèria per 400.000 euros

El ‘balcó al Millars’ inclou mirador-rocòdrom, pèrgola fotovoltaica i espai d’esbarjo

L'Ajuntament d'Almassora ha licitat les obres del mirador de Santa Quitèria per 401.512,54 euros, una inversió cofinançada pels fons FEDER de la Unió Europea i la Diputació Provincial de Castelló. L'actuació afectarà 3.338 metres quadrats d'aquest entorn natural, que posarà en valor el riu i la pràctica de l'esport a l'aire lliure. Els treballs per a executar aquest ‘balcó al Millars’ s'estendran durant un termini màxim de sis mesos.

Segons figura en el plec de contractació de l'obra, la intervenció suposarà una remodelació completa de l'entorn de l'antiga piscina municipal, incloent-hi la demolició de les edificacions, gots de piscines i instal·lacions existents que abocaven les aigües al llit del Millars. Aquest espai degradat des del seu abandó en 2010 es convertirà en un punt d'esbarjo que modificarà per complet el seu aspecte actual.

L'entorn lluirà un nou enllumenat eficient en substituir els vells fanals per lluminàries led. L'eficiència energètica serà la protagonista en tot l'espai amb l'execució d'una pèrgola fotovoltaica i una estació de recàrrega de patinets elèctrics. Aquest espai de gran valor ecològic respectarà així la seua concepció original sense descurar les necessitats actuals.

El projecte redactat pels tècnics municipals inclou drenatge natural mitjançant paviment que absorbeix l'aigua de pluja, així com la formació de graderies i el mirador amb llosa també drenant en l'antic got de la piscina. Tot això anirà acompanyat d'una millora de les condicions d'accessibilitat a l'entorn del mirador-rocòdrom i els treballs de desbrossament en l'entorn.

Les empreses interessades a presentar-se al concurs públic tenen fins al divendres 9 de desembre a les 15 hores. La millor valorada durà a terme la transformació d'aquest entorn deteriorat que té en les proximitats elements arquitectònics d'un interés especial com el pont medieval de Santa Quitèria, de 1275, i catalogat com a Bé d'Interés Cultural.

L'alcaldessa, Merche Galí, ha destacat que aquest projecte “serà un balcó natural al Millars per a posar-lo en valor en tot el nostre terme municipal i fomentar el seu ús com a espai esportiu”. No en va, l'actuació inclou un passeig que recorre tot l'àmbit des de l'ermita fins a la pista esportiva, una sendera natural de baixada al riu i el rocòdrom a la torre mirador. Quedarà situada a escassos metres de l'embarcador de Santa Quitèria utilitzat per piragüistes i al costat del passeig que porta el mateix nom i que connecta amb la Rambla de la Vídua, freqüentada per corredors i ciclistes.