Actualitat

Dimecres, 16 març 2016

Almassora protegirà les restes del jaciment del Torrelló del Boverot

Les estructures, d'origen ibèric, quedaran reforçades davant l'erosió i els fenòmens atmosfèrics

La Regidoria de Patrimoni durà a terme en els pròxims mesos la consolidació de les restes del poblat ibèric situat en el jaciment del Torrelló del Boverot. L'objectiu d'aquests treballs és el de reforçar l'assentament per tal d'evitar despreniments en les pedres que formen la parets del poblat. 

Per a tal fi, i durant els pròxims dies, els operaris duran a terme les tasques de preparació per a la consolidació, consistents en la neteja i l'esbrosse de l'excavació. Les formacions vegetals més resistents, situades en els accessos i el fossat del jaciment, seran eliminades mitjançant un tractament herbicida hormonal, un producte especial per a aquest tipus de treballs que no danya la pedra. 

A continuació, un equip d'experts procedirà a realitzar les tasques pròpies de la consolidació, per a les quals utilitzaran argiles impermeables i un compost a força d'estelles pètries. Aquests materials seran aplicats en les juntes de les pedres que formen els murs de l'antic poblat i contribuiran a evitar despreniments front a episodis de pluges, calamarsa o pel pas del temps. 

La regidora de Patrimoni, Amaya Gómez, ha recordat que “des que es va realitzar la primera excavació, no s'han tornat a consolidar les parets que formen aquest poblat, per la qual cosa el risc de deterioració és real”. Gómez ha assegurat que la protecció i difusió del Torrelló Boverot “serà una de les nostres prioritats durant enguany i els pròxims anys, per açò hem habilitat una partida de 8.000 euros per a la consolidació de les restes i ampliarem aquest pressupost per a realitzar més actuacions”.

Visita virtual

Des de fa uns mesos, la pàgina web del Museu Municipal del Torrelló compta amb un plànol virtual en tres dimensions de l'excavació que permet veure les estructures i l'estat de les mateixes des de qualsevol angle i amb un gran nivell de detall. Al mateix temps, el personal del departament de Patrimoni treballa en la reconstrucció virtual d'algunes de les peces que alberga aquest museu. L'objectiu de la creació d'aquestes eines és facilitar l'accés a les restes arqueològiques i “estimular la realització de treballs escolars o universitaris sobre aquest tema, perquè les noves generacions seguisquen coneixent el nostre patrimoni”, ha confirmat Gómez.