Actualitat

Dimarts, 7 maig 2019

El projecte de convivència intergeneracional de la residència d'Almassora, referent a nivell estatal

Belliure subratlla “la qualitat d'un servei públic i gestionat des de l'àmbit municipal"

La I Jornada de Professional d’Innovació Social i Sinèrgia Intergeneracional celebrada a Almassora dissabte passat ha confirmat el caràcter pioner dels programes que desenvolupa la residència municipal de persones majors i dependents en matèria de convivència intergeneracional. Les múltiples activitats que organitzen en col·laboració amb els instituts i col·legis del municipi l'han convertit en un centre de referència a nivell estatal i el model creat a Almassora “ja comença a aplicar-se en centres de dia que comparteixen espai amb guarderies o col·legis en comunitats com Andalusia o Galícia”, com va assegurar el TASOC de la residència, Salva Sánchez.

En aquesta mateixa línia es va manifestar durant la inauguració de la trobada la presidenta del consell d'administració del centre i regidora de Serveis Socials, Diana Belliure, per a qui “és un orgull que Almassora siga un exemple quant a respecte cap als majors i cap als nostres orígens”. L'edil va posar en valor “la qualitat de la residència de persones majors i dependents, un servei públic gestionat des de l'àmbit municipal que, gràcies a la dedicació dels professionals que treballen en ella i als recursos del Ajuntament d'Almassora, ens converteix en un exemple de comunitat educadora per a molts pobles i ciutats”.

No en va, va destacar en el programa d'actes de la jornada el denominat ‘passeig peripatètic’, en el qual els participants van visitar espais del municipi com a parcs, centres educatius i places, en els quals es desenvolupen habitualment les activitats intergeneracionals. Així mateix, l'escultor Rafa Gallent va realitzar una activitat creativa durant la vesprada en la pròpia residència a la qual van ser convidades les famílies dels usuaris.

Cal destacar que l'equip organitzador d'aquesta jornada professional ha volgut comptar amb ponents de primer nivell com el director del Laboratori d'Espais Intergeneracionals, Mariano Sánchez; la presidenta de la Societat Valenciana de Geriatria i Gerontologia, Sacramento Pinazo, i la directora de Memory in motion between Young and Old (mYmO), Eleonora Barone. Tots ells van compartir amb els presents les seues experiències en la definició d'un model de societat “que està obligada a integrar als avis i a les àvies perquè en pocs anys es duplicarà el nombre de persones majors en països com el nostre i hem de trobar una manera sostenible de conviure i cuidar-nos”, com va apuntar Sánchez.