Actualitat

Pla d'acció local Agenda Urbana 2030 Ajuntament d'Almassora

*

El novembre de 2022 Almassora va activar la creació de la seua Agenda Urbana, sumant-se així a la iniciativa de les Nacions Unides. Aquest projecte es concep com un document estratègic que concrete el camí a seguir per a aconseguir un model de municipi sostenible i desitjable de futur, tractant de potenciar alguns recursos ja existents.
 

L'Agenda Urbana Espanyola (AUE) és un document estratègic, sense caràcter normatiu, i per tant d'adhesió voluntària, que, de conformitat amb els criteris establits per l'Agenda 2030, la nova Agenda Urbana de les Nacions Unides i l'Agenda Urbana per a la Unió Europea persegueix l'assoliment de la sostenibilitat en les polítiques de desenvolupament urbà. Constitueix, a més, un mètode de treball i un procés per a tots els actors, públics i privats, que intervenen a les ciutats i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels seus diferents camps d'actuació.
 

És el full de ruta que marcarà l'estratègia i les accions a dur a terme fins a 2030, per a fer dels nostres pobles i ciutats àmbits de convivència amables, acollidors, saludables i conscienciats.

 

En l'actual Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència es contempla com a primera Política Palanca l'"Agenda Urbana i Rural", amb línies d'Inversió com la «Implementació de l'Agenda Urbana Espanyola» dins del Component de Regeneració Urbana.
 

Es tracta de posar en ordre i coherència les accions que es volen executar a curt, mitjà i llarg termini, triant als actors que estaran implicats.
 

En el cas dels municipis, l'Agenda ha de produir el canvi necessari per a coordinar i transversalitzar definitivament aquelles polítiques locals que contribueixen al desenvolupament sostenible.
 

Es formula en el marc de l'Agenda Urbana tant d'Espanya com de Castelló, seguint els mateixos criteris per a implantar en ella els Objectius de Desenvolupament Sostenible amb la finalitat d'aconseguir una gestió eficaç i eficient dels projectes del municipi.
 

Són moltes les àrees implicades que aporten els seus objectius i línies d'actuació al programa. A més, s'ha comptat amb participació ciutadana.
 

Per a l'elaboració d'aquest escrit es va dur a terme una Anàlisi Diagnòstica Inicial per a conéixer així el punt de partida: amb quins recursos es compta, les quals d'ells poden ser objecte d'explotació o quines mancances caracteritzen al municipi. Seguidament, es va incorporar al projecte una Formulació Estratègica que permet unir els problemes i oportunitats que es van identificar en el Diagnòstic Local amb les seues respectives solucions i objectius. Una vegada establit això, s'aborda el Pla d'Acció Local, fruit dels Processos Participatius entre els diferents departaments de l'Ajuntament, creant així les Taules d'Actuacions. Per a organitzar de manera lògica i sistemàtica els objectius es crea la Matriu del Pla d'Acció d'Almassora i a conseqüència de la seua realització es poden dividir totes les actuacions en diferents Projectes Motors. A més, per al seguiment i avaluació de tot l'anterior s'utilitzen un conjunt d'indicadors i eines que conformaran el Quadre de Comandament final del Pla Estratègic d'Almassora 2030.
 

És per això que l'Agenda Urbana 2030 d'Almassora s'ha elaborat amb un caràcter de consens i utilitat, tractant d'abanderar una nova visió del Municipi, convertint-se en una eina operativa que permeta donar una resposta integral i coordinada als reptes urbans, socials, econòmics i ambientals d'Almassora.
 

El Ple de l'Ajuntament d'Almassora celebrat el 16 d'octubre de 2023 va aprovar la documentació corresponent a l'Agenda Urbana 2030 d'Almassora. Es pot consultar el document complet en aquest artícle.

Notícies relacionades