Actualitat

Dimarts, 17 setembre 2019

Almassora recupera el nom ‘la Molineta’ per a la plaça d'accés a la Vila

L’entrada a la Vila prendrà el nom de la partida de l’horta

L'Ajuntament d'Almassora denominarà plaça de la Molineta a l'entrada a la Vila des de l'avinguda de Borriana. El recinte, en obres gràcies a la subvenció concedida per la Diputació Provincial dins del concurs Som Ceràmica, recuperarà el nom tradicional de la partida d'horta que donava accés al centre històric. La decisió ve motivada pel record al patrimoni hidràulic i a l'agricultura local.

L'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, i la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, han visitat aquest matí les obres per a comprovar l'avanç d'uns treballs que encaren ja la seua recta final. El centre de la plaça està ocupat per un mirador que dóna nom al projecte, ‘Una finestra a l'horta’. En el seu honor aquesta plaça prendrà la toponímia tradicional de la zona on figura el molí La Molineta, l'edificació que conserva la maquinària original.

“Pensem que aquest record al nostre passat, estretament vinculat al camp, a l'esforç de l'agricultura i de l'horta local, seria un bon punt de partida per a adequar instal·lacions i recintes actuals com aquesta plaça sense perdre de vista els orígens de la nostra terra”, segons Martinavarro. No en va, les obres ja deixen a la vista un mirador de grans dimensions en el centre de la plaça, que respecta la séquia antiga a l'entrada a la Vila i ha sumat ja il·luminació i el paviment de ceràmica fabricat a Almassora.

A més, les ceibes situades vorejant la carretera han guanyat visibilitat en un entorn pròxim a l'horta d'Almassora, en el límit entre els cultius i el barri antic. Per això, el projecte guanyador de Som Ceràmica es converteix en mirador cap a l'horta amb un clos de mitjà altura pel qual s'albiren els camps més pròxims. La vegetació conviurà amb la resta de mobiliari urbà i elements arquitectònics que combinen materials com les resines, el paviment porcelánico, el formigó i l'arena.

La remodelació està valorada en 135.000 euros i afecta a una superfície aproximada de 1.900 metres quadrats que ha permés derrocar el mur existent, aplanar la terra i incloure un mirador, a més d'un rellotge solar. “La plaça, completament oblidada i degradada, es convertirà en un espai de trobada, amb unes vistes agradables i accessos dignes”, segons la regidora de Patrimoni.

Una vegada dignificat aquest accés a la Vila amb càrrec al pressupost de la Diputació Provincial, començaran les obres de conversió en zona de vianants del barri antic, aquestes cofinançades per la Unió Europea i l'Ajuntament d'Almassora. Són projectes independents que no coincidiran en el temps i que permetran embellir el conjunt i modernitzar l'accés al barri antic.

373