Actualitat

Birding

*

En el tram final del riu Millars, conegut popularment com "les goles", ja que el riu forma en la seua desembocadura un delta de tres braços o goles, dóna un lloc a una gran biodiversitat, sent un espai natural inclòs en la Xarxa Europea Natura 2000, Zona Especial de Protecció dels Ocells (ZEPA) i Lloc d'Interés Comunitari (LIC), a més de la seua declaració per part de la Generalitat Valenciana com a Paisatge Protegit (únic en tota la província).

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars té una extensió de 424 hectàrees que abasten els últims 16 quilòmetres de riu. Un espai únic que combina usos educatius, recreatius i lúdics, sempre compatibles amb la conservació de l'espai natural.

Un paradís ornitològic en el qual es donen cita durant tot l'any, o seguint el pas marca les estacions més de 200 espècies diferents d'ocells. La proximitat de la mar afavoreix, a més, la visita d'ocells marins fins a l'interior del riu.

Les diferents zones de la desembocadura permeten la convivència de les més diverses espècies de fauna i flora.

El tram final de la desembocadura, les Goles, destaca pel seu interés ornitològic amb la presència d'ocells limícoles com, el corriol xic, diferents espècies de gavines, com la gavina corsa o la capnegra, la baldriga balear i la corba marina grossa.

Entre els canyars i senillars, podem observar ardeids com el gomet, anàtids com el sarcet o el collverd, així com el blauet, la xitxarra de canyar, el repicatalons, les orenetes, etc.

Als prats humits i junqueres, hi viuen, o els visiten, el rascló europeu i les cuetes blanques i torrentera, limícoles com les camallongues, els corriolets i les merites.

Aigües amunt, als prats secs mediterranis, trobem diferents espècies d'ocells passeriformes com la cogullada, l'alosa, el cruixidell, o fringíl·lids com les caderneres, els verderols o els gafarrons.

A més, en els talussos, és habitual la nidificació de l'abellerol europeu, un ocell de gran atractiu per la seua vistosa coloració.

En aquest tram, es troben les llacunes artificials que congreguen un gran nombre d'espècies d'aus. S'hi poden trobar algunes aus nidificants, com els ràl·lids, la gallineta d'aigua, la fotja comuna o el gall de canyar; ardeids com l'oroval o el gomet, i anseriformes com el collverd. S'hi afegeixen espècies hivernants o en pas migratori com el roget, una espècie catalogada en perill d'extinció.

En les proximitats del nucli urbà, i als cultius que envolten el riu, unes altres espècies augmenten la biodiversitat de la zona: vilers (teuladins), mussols, falcies, etc.

L'últim tram de la Senda, des de l'Assut dels Revallaores i la presa del Pantanet de Sta. Quitèria fins al límit del Paisatge Protegit es caracteritza per la presència d'ocells escassos o absents en altres trams: oriols, tórtores europees, rossinyol comú, tords, colltort, etc.

En aquest tram la muntanya mediterrània és un bon refugi per a ocells com el mussol o la puput, uns certs rapinyaires diürns (arpella ratera, esparver comú), i pàrids (mallerenga comuna i mallerenga petita, mite), etc.

Coneix mes a fons el Birding a Almassora