Actualitat

Ermites

*

L’ermita principal es dedica a Santa Quitèria i data del segle XIV. Situada a 4 km de la localitat, a la vora del Millars, sobre un xicotet talús.

Al costat, s’hi troba un dels tres ponts gòtics construïts en el segle XIII que comunica amb la localitat veïna de Vila-Real.

Altres ermites del terme municipal es dediquen a Sant Josep, de 1912; a Sant Joan Baptista, de 1960; a Sant Antoni, del segle XVIII; i l’ermita del Roser de la Mar, de 1993.

Coneix les ermites d'Almassora

Ermita de Santa Quitèria

  • Camí Santa Quitèria, 91F Almassora Castelló 12550

Situada en el marge esquerre del riu, trobem els primers indicis de l'existència d'una església el 1330. En el segle XVII, comença la construcció de l'actual edifici sobre les restes de l'ermita medieval, però les obres són paralitzades durant la guerra de Successió (1701-1715). Al començament del segle XIX, durant la guerra de la Independència, va ser ocupada pels francesos que la van destinar a hospital militar i no va ser novament habilitada per al culte fins el 1829. El conjunt arquitectònic està format per l'ermita i una casa adossada. L'ermita és d'una única nau amb quatre trams i un absis poligonal, amb contraforts exteriors que arriben fins a la cornisa de la nau principal.L'interior, revestit en estil barroc desguarnit, compta a l'esquerra del presbiteri amb una pintura de l'artista local Josep Mingol. La façana destaca per la porta amb un arc de mig punt, la cornisa barroca i el campanar. 

Ermita de Sant Antoni

  • Caminàs de Sant Antoni, 15 Almassora Castelló 12550

Situada en l'encreuament del camí de la Mar i el caminàs de Sant Antoni, data del segle XVIII. Consta d'una façana amb dos arcs que obrin un estret vestíbul, on hi ha dues portes, la de l'ermita i de la casa de l'ermità. La façana, antigament, estava lluïda i pintada igual com les alqueries del terme; el 1984, es va restaurar i es va eliminar la lluïda. L'ermita remata amb espadanya i cúpula.

Ermita de Sant Josep

  • Partida Sant Josep, 253C Almassora Castelló 12550

Construïda el 1912, tal com s’assenyala en la porta. Es troba situada en el camí de Benafelí. Curiosament, alberga una campana amb una inscripció dedicada a sant Domingo de Soriano, datada l'any 1725.

Ermita del Roser de la Mar

  • Carrer Roser del Mar, 20 Almassora Castelló 12550

Construïda el 1993 per iniciativa de mossèn Manuel Granell Cotanda, llavors rector de la Nativitat, se situa en els terrenys coneguts com el Xopar, en la zona de la Mar d'Almassora. Es va edificar amb la funció de donar servei religiós als estiuejants durant els mesos d'estiu. Aquesta ermita es va dedicar a la Mare de Déu del Roser, així es coneix popularment com el Roser del Mar.

Ermita de Sant Joan

  • Partida Playa Torre, 249 Almassora Castelló 12550

Situada en la platja, aquesta ermita menuda va ser inaugurada el 1960, edificada sobre una antiga capella abandonada després de la guerra civil.