Actualitat

La Vila

Una vegada conquerit el castell d’Almassora, Jaume I va donar aquestes terres al bisbe de Tortosa. Aquest fet va provocar que cada vegada s’aplegaren més repobladors, sobretot de Catalunya i l’Aragó, de manera que el recinte del castell es va quedar estret. Va ser llavors quan es va decidir el trasllat i la fundació de la nova Almassora, on es troba actualment.


La Vila d'Almassora és una fundació cristiana del segle XIII, amb un plànol quadriculat entorn de dos eixos centrals, el carrer Major i el carrer de Sant Joaquim, travessats per carrers estrets i perpendiculars, que coincideix amb la planificació d’altres nuclis nascuts després de la conquesta de Jaume I.

Llocs d'interès a la Vila

Església de la Nativitat

 • Plaza de la iglesia, s/n Almassora Castelló 12550

D'estil barroc, es troba en la plaça de l'Església. En les parets exteriors, a la part esquerra, podem observar una làpida funerària romana. Aquest temple va ser construït el 1691; posteriorment, va ser ampliat el 1864 en edificar-se la capella de la Comunió. L'església és d'una sola nau amb capelles en els contraforts. Alberga una bona col·lecció d’orfebreria i l'interessant llenç del Salvador pintat per Joaquim Oliet.Plaça Major

 • Plaça Major, s/n Almassora Castelló 12550

És en aquesta plaça on pràcticament comença la vida de la nova Almassora, en establir-s’hi el primer forn de llenya. A més, era ací on se situava l'àrea medieval del mercat i les festes. Esmentada l'any 1290 com a plaça d’Almassora, és més tard quan apareixen documentats els porxos de la plaça, l'any 1344.

Casa de l'Oficialat

 • Plaça Major Almassora Castelló 12550

Data del segle XV aproximadament; es tracta de l'antiga casa del delegat del bisbe de Tortosa i senyor d'Almassora, en ser el poble seu de la delegació de la diòcesi d'aquestes comarques. Actualment, es troba en estat bastant degradat i només hi queden restes d'alguna finestra gòtica i murs reforçats amb pedra treballada de l'època.

La Picadora

 • Plaça Doctor Fleming Almassora Castelló 12550

En aquesta plaça, antigament es treballava el cànem per a produir-hi a mà diversos productes, com ara espardenyes, cistelles, cordes, etc. Actualment, només es conserva el topònim en record d'aquest ofici ja desaparegut.

Casa Dr. Castell

 • Calle Trinidad, 5 Almassora Castelló 12550

D'estil eclèctic i modernista, és un dels edificis més significatius del raval. Data de 1905 i destaca, sobretot, la fusteria i l'enreixat d’un complex disseny modernista. Possiblement, dissenyada per Francisco Tomás Traver, en aquell temps arquitecte municipal. La casa va pertànyer al matrimoni Serra, constructors del Teatre Serra i de molts altres edificis de gran valor arquitectònic.

Teatre Serra

 • Calle Trinidad, 5 Almassora Castelló 12550

Inaugurat el 1895, conserva l'estructura original en el primer i segon pisos, amb les marquesines i la fusteria de l'època. Destaquen les figures al·legòriques que rematen la façana. En l'interior, trobem una reproducció reduïda d'un teatre d'òpera, amb planta rectangular i dues plantes a manera de ferradura.

Edifici Caixa Rural

  Aquest edifici va ser inaugurat el 21 de maig de 1929 i es va convertir en una de les construccions més emblemàtiques de la localitat, no solament per l’estructura sinó també per la labor social que s’hi desenvolupava.


  És d'un estil arquitectònic d'eclecticisme neorococó. Amb decoració densa i una atractiva façana, que fa joc amb els elements decoratius com les peces de ceràmica, mènsules, capitells i motlures. Remata l'edifici un campanar amb un templet que descansa sobre columnes salomòniques i pinacles

  Edifici Banco de Valencia

  • Calle Trinidad, 25 Almassora Castelló 12550

  Edifici de la primera meitat del segle XX, d'estil eclèctic historicista, situat en el cantó dels carrers de la Trinitat i de l'Alcora. Aquesta situació fa que cap de les dues façanes esdevinga la façana principal, sinó que és el propi xamfrà la cara més representativa de l'edifici. En la planta baixa, destaquen els grans finestrals enreixats. Dos grans miradors que abasten les dues plantes altes n’augmenten el volum i la presència. Presenta una decoració rica i complexa amb diversos motius vegetals i uns altres dins del llenguatge del l’art déco. El remat del xamfrà és un òcul escrit en el plafó i flanquejat per un parell de pinacles.  Raval de la Trinitat

  • Calle Trinitat, 1 Almassora Castellón 12550

  És el lloc on es manifesta el creixement urbà d'Almassora, ja fora del recinte protegit de la Vila, a la fi dels segles XVIII i XIX.

  Museu Parroquial

  • Sagrari Almassora Castelló 12550

  Horari: 

  Primer dissabte de mes de 10 a 13.00 h i de 18.00 a 20.00 h, 

  Tercer dissabte de mes de 10 a 13.00 h.


  Museu Municipal d'Almassora

  El Museu d’Almassora es va obrir al públic l'octubre de 1995. Va nàixer des de l'òptica de l'educació, per a donar a conèixer l'arqueologia a la gent de la localitat, acostar part de la nostra història i mostrar els estudis del passat com a resultats del present. Però el Museu pretén ser una mica més: un centre de muses, on les peces exposades han estat creades per i per a l'home; en aquest cas, el pas dels anys, les han convertit en riqueses, en patrimoni local, en obres d'art. Unes peces que han passat de simples objectes quotidians, fa 2.600 anys, a veritables joies artístiques que narren un passat històric, un passat que és el nostre i que creiem que paga la pena conservar i traslladar a les generacions esdevenidores. Des del Museu d’Almassora seguim apostant per i a favor del respecte cap al patrimoni, en defensa del nostre llegat històric, representat des de l'òptica visual pel Museu, ja que en ell es representa i se sintetitza la història local de 800 anys en setze vitrines i més de 100 peces arqueològiques.


  Horari: 

  Dimecres i dijous de 9.00 a 14.00 h. 

  Divendres i dissabte de 9.00 a 13.30 i de 16.00 a 19.30 h. 

  El museu obre un diumenge al mes


  Entrada gratuïta


  

  

  Articles relacionats

  La Murada - Museu del Joguet

  • Verge del Tremedal Almassora Castelló 12550

  El projecte, és el primer de la província de Castelló i també és únic a la Comunitat Valenciana per les característiques específiques de la col·lecció.


  En la col·lecció podem trobar nines de qualsevol tipus, cotxes, avions, cuines i tota una sèrie de joguets de fusta, cartó, metall o plàstic provinents de pobles alacantins de tradició joguetera com Ibi, Biar, Onil o Castalla.


  Del cartó a la porcellana, de la porcellana al plàstic, i d'aquest material a la goma i les silicones. Els suports, el pas dels mecanismes més rudimentaris als més complexos, tot té cabuda en aquesta mostra que va arrancar fa tres quarts de segle i que Almassora té el privilegi d'exhibir, i que és de visita obligada per a qualsevol interessat a conéixer amb detall les variacions i canvis experimentats per "mecanos", jocs, arrossegaments i la resta d'artefactes que van utilitzar i utilitzen els nostre joguets.  Un poc d'història

  Després de la Guerra Civil, durant els anys 40, Joaquín Arenós Andrés inicia un negoci de ferreteria, introduint els primers joguets en la seua botiga. Anys més tard el seu fill, Joaquín Arenós Beltrán i la seua dona Margarita Agut Clausell van seguir el negoci, iniciant i mantenint una col·lecció privada de joguets que acumula més de mil peces.


  Arrancava així una col·lecció que des de 1940 acumula peces d'incalculable valor, fidels testimonis de la història de nines, cotxes, avionetes...


  Jocs que arribaven a Almassora per a vendre's en la ferreteria que s'havia convertit en l'únic establiment del poble que podia considerar-se jogueteria pura, perquè també existien altres negocis d'aquestes característiques que venien joguets.


  Una mostra d'aquesta extensa col·lecció podem trobar-la en el Museu del Joguet, ubicat en l'edifici de La Murà situat en l'Av. Burriana, cantó carrer Virgen del Tremedal.  Horari: 

  Primer dissabte de mes de 10 a 13.00 h i de 18 a 20h,

  Tercer dissabte de mes de 10 a 13.00h.